Frankrijk: Middellandse Zee: boottocht Gruissan, Valras-Plage, Serignan-Plage, Vias-Plage. Maandag 9 april - zondag 15 april 2007.

 

Maandag 9 april 2007.

 

Omdat ik toch al geen echte Paasgedachte heb doe ik maar net of het vandaag een "gewone" dag is. Dus heb ik de wekker gewoon op 7.45 uur gezet en ga ik me eerst even lekker douchen ... dat denk ik tenminste. Want als ik bijna klaar ben (gelukkig) is het warme water ook op ..... brrrrrrr... Maar in ieder geval toch wel fijn dit privesanitair.

Vanochtend ga ik eerst mn verslag bijwerken. Daarna ga ik de campings voorbereiden die ik vanaf morgen wil gaan bezoeken. En om 14.00 uur heb ik bij Peter en Rita afgesproken. Peter heeft me net voorgesteld om dan nog een tochtje met de boot te gaan maken, maar als ik nu naar buiten kijk is het behoorlijk bewolkt. Nou ja .. we zien wel.

 

Aan het eind van de ochtend ga ik even de camping afrekenen en mn bestelde baguette ophalen. Na het brood rijd ik richting de serviceplaats en loos mn vuile water en tank schoon water. Daarna verkleden en op naar Gruissan.

Met de camper kan ik helaas niet binnendoor en moet via Narbonne omrijden. Maar precies om 14.00 uur ben ik bij Peter en Rita. Daar word ik zoals altijd weer hartelijk ontvangen en ze staan al in de startblokken om naar de boot te gaan. Daar is ook een camperplaats dus dan kan ik daar eerst de camper neer zetten. Dit is trouwens een andere camperplaats dan waar ik eind januari gestaan heb, die lag aan het strand bij Gruissan Plage.

 

Deze is overigens niet echt kleiner. Als ik het terrein op rijd schat ik dat er zo'n 80 campers staan. Maar de dag ervoor was het zo druk dat er volgens Peter campers werden weggestuurd omdat het te vol was.

Dat komt natuurlijk door Pasen, afgelopen weekend was het op de weg ook zeer druk met campers. Maar vandaag zijn er weer veel vertrokken omdat de vakantie van 1 regio in Frankrijk vandaag eindigt. De camperplaats is trouwens niet gratis, een overnachting (zonder stroom) kost EUR 6,10.

Als ik naar de boot ben gelopen zie ik dat de camper vlak achter de boot staat:

 

Het weer is overigens helemaal omgeslagen (gelukkig), er is nog wel af en toe een wolkje maar de zon schijnt volop.

Nadat ik een rondleiding van Peter gehad heb op z'n prachtige zeilboot (12,5 meter, 3 slaapkamers, 2 badkamers en een mooie grote leefkeuken !) kiezen we het ruime sop (vakjargon) en Rita's waarschuwing "neem maar een dikke trui mee" was zeker niet onterecht.

Als we de haven uit zijn gaat de motor uit en worden de zeilen omhoog gehezen:

     

Even is het heerlijk stil maar dan gaat de radio vol aan. Ach .. ook wel gezellig ! We varen langs de kust (waar ik morgen campings ga bezoeken) en draaien dan de zee op. Heerlijk ! (zoon) Maarten trekt een fles champagne open en de nootjes komen op tafel:

 

Als we rond 18.00 uur weer richting haven varen mag ik het roer van Peter overnemen en het voelt echt heel machtig om zo'n schip te kunnen besturen:

Heerlijk wat ontspannend, hier heb je echt geen sauna voor nodig:

Ik heb trouwens met Peter afgesproken dat ik hun nieuwe woning in Gruissan Plage ook op mn site ga zetten. Want de benedenwoning gaan ze zelf bewonen, op de bovenverdieping zijn 4 appartementen die verhuurd gaan worden. Ook zullen zeiltochten worden aangeboden, dus als iemand interesse heeft: laat me het maar horen !

Terug in de haven wordt alles weer opgeruimd:

 

En loop ik terug naar de camper. Even wat spulletjes terugbrengen en vast de screens dicht doen want ik ga met Peter en Rita naar huis: barbecuen !

Op de binnenplaats heeft Annemieke de tafel al klaargemaakt en de barbecue brand al. We kunnen zo aan tafel en eerlijk gezegd heb ik ook wel zin in wat, sjonge jonge ... zeelucht maakt hongerig !

 

Onder het genot van een wijntje is het zo weer half 10 en neem ik afscheid van de familie Kerkhoff. Omdat de haven niet zo ver hiervandaan is, ga ik lopend terug naar de camper. Maar als ik nog maar net bij de doorgaande weg ben stopt er een auto. Ik had niet gezien wat het kenteken was, maar ik heb het idee dat de bestuurder mij de weg wil vragen. Dus ik geef aan dat ik uit Nederland kom. Waarop hij mij in het Engels vraagt of ik weet hoe je in La Nautique komt. Ha ha .. laat ik dat nou toevallig weten, dus ik wijs hem de weg. Als hij weg rijdt zie ik dat het een Fransman is, hij praatte ook wel een beetje als Rene from the cafe (you stupid woman !). Eigenlijk moet ik wel lachen, een Fransman die in Frankrijk de weg vraagt aan een Hollander ha ha.

Even later ben ik bij de camper en ik vind het wel helemaal goed ... ik red het nog om een bakkie koffie te zetten .. maar dat is dan ook het enige ....

 

Dinsdag 10 april 2007.

 

Op zo'n camperplaats is het altijd een komen en een gaan en dus word ik al voor de wekker wakker. Op zich niet erg want dan kan ik gelijk op pad. Natuurlijk eerst even een bakkie koffie en even mn mailtjes checken en al rond 9.30 uur rijd ik Gruissan uit. De lucht zit overigens weer helemaal dicht en het valt me op dat dat nu al een paar keer achter elkaar gebeurd is. ('s morgens bewolkt en rond de middag trekt de lucht, vanaf zee, open)

 

Op de 1e camping tussen Gruissan en Narbonne Plage moet ik het gesprek volledig in het Frans voeren en het valt me zwaar zoveel Frans op de vroege morgen. Het gesprek loopt dan ook niet echt, maar als ik op de 2e camping het gesprek in het Engels kan voeren ben ik weer helemaal los.

De dame waar ik mee praat geeft aan dat ze 2 campings hebben. Dat is makkelijk dat ze dat even aangeeft want de 2e camping is de volgende camping die ik wil bezoeken. Ze wil nu niet direct beslissen maar is enthousiast over mn voorstel en vraagt me in september weer contact op te nemen. Komt in orde !

 

Als ik in Narbonne Plage op zoek ga naar een geldautomaat en de camper parkeer zie ik heel toevallig ook een coiffeur. En omdat ik nodig geknipt moet worden vraag ik of ik zo terecht kan: geen probleem ! En voor EUR 13 (toch meer dan 100% duurder dan in Portugal ha ha) heb ik weer een netties koppie.

De volgende camping, een naturistencamping, ligt in Fleury d'Aude. Dat is nog wel een stukkie rijden maar achteraf blijkt dat ik ook binnendoor had gekund. De camping ligt natuurlijk weer prachtig (al eerder heb ik aangegeven dat de naturistencampings vaak schitterend gelegen zijn ..) en ik geniet van het uitzicht:

     

Als ik naar de receptie loop hoor ik een hond blaffen. Niet echt blaffen maar meer "kom niet dichterbij of ik vreet je op-blaffen". Omdat ik van buiten niet kan zien of er iemand binnen is loop ik door en dan ineens zie ik een flinke herdershond door de klap deurtjes op me af stuiven.

Ik heb altijd geleerd dat je dan niet hard moet weg lopen maar net als Atteveldt die vrijdag Kah op zich af zag stuiven en zei "als Kah op je af komt ziet het er altijd onheilspellend uit" kneep ik m behoorlijk.

 

Ik ben rustig weggelopen en dat beest hing al aan mn broek (wonderwel niets beschadigd ..) maar gelukkig kwam de eigenaar er direct aan.

Grapjassen zullen nu natuurlijk reageren met "moet je je broek maar direct uit doen als je een naturistencamping op loopt ...", maar de eigenaar liep ook in textiel en na dit voorval heb ik zelfs een goed gesprek met hem. Hij is geinteresseerd en hij vraagt mij een voorstel te doen aan een groep van 7 naturisten-campings. En daar ga ik natuurlijk graag mee accoord.

 

De rit gaat verder naar de 2e camping hier: camping Aux Hamacs. Daar moet ik even mn best doen om de manager te vinden en omdat het al 13.00 uur geweest is geef ik m aan dat ik hier graag wil overnachten. Hij vraagt me een plekje te zoeken en straks even terug te komen want op hetzelfde moment komen er nog 2 campers de camping op rijden.

 

Zaken doe ik hier niet maar ik kan hier voor EUR 12 overnachten. En waarschijnlijk moet ik morgen in Valras Plage op een camperplaats overnachten want daar zijn bijna alle campings nog dicht. Nu overnachten op een camping komt me dus wat beter uit.

's Middags komt er nog een Ned. camper het terrein oprijden en natuurlijk raak je dan direct aan de praat. En het zijn weer Friezen (was ook al weer een tijdje geleden). Ze zijn een paar weken in Spanje geweest en hebben o.a. op de bulkcamping Playa Mazarron gestaan. Zij zijn daar echter weggegaan omdat het weer de laatste weken zo slecht was. Met dat zij aan het vertellen zijn bedenk ik me dat ik toch over het algemeen veel geluk met het weer heb gehad. Alleen in Spaanse Baskenland was het niet weer niet best maar verder heb ik in Spanje en Portugal over het algemeen goed weer gehad.

 

Later op de middag roepen ze nog of ik een biertje wil. Tuuuurrrlijk ! (en op zulke momenten dat ik dinsdagmiddag tegen 17.00 uur aan een biertje zit denk ik nog wel s terug aan mn werk bij de bank.....)

Na het eten ga ik nog wat mailjes beantwoorden. Morgen ga ik hier voor de camping de brug(getje) over naar Valras Plage. Dat is niet eens zo'n grote plaats maar er zitten wel 12 (redelijk grote) campings. Daar ben ik morgen wel de hele dag zoet. Maar goed, misschien gaat het wel heel vlot want bijna alle campings zijn dicht.

 

Woensdag 11 april 2007.

 

Ik bedacht me gisteravond dat ik de camper al een jaar heb. Wat gaat de tijd toch snel. Vorig jaar ben ik rond deze tijd uit het huis aan de Peezeweg gegaan en heb toen nog een week in de camper "gewoond". Sjonge wat een bende had ik toen in de camper. Ik ben toen 18 april richting Dordogne gereden, dus ik ben nu al bijna een jaar aan het reizen met de camper. En het bevalt me nog heeeeeeeeeeel goed !

Wat wel minder is, is dat het nu iets regent. Gisteren zei ik al dat het telkens 's morgens bewolkt is. Dus nu maar hopen dat dat ook vandaag geldt.

Ik ga nu even wat mailtjes verwerken en rond 10.00 uur ga ik richting Valras Plage. En het regent nog steeds. De 1e camping ligt al op 5 minuten rijden en ik realiseer me dat er zich meer campings in Valras Plage bevinden dan de 11 die ik ga bezoeken.

 

Sorry .. het verslag wordt wel een beetje eentonig zo. Afgezien van de bootreis eergisteren maak ik niet veel meer mee. Dat komt ook omdat ik mezelf had voorgenomen hier in Zuid-Frankrijk flink wat campings te bezoeken. En daar heb je uitgebreid de mogelijkheden voor. Ik dacht dat er in Italie veel campings waren maar dit slaat werkelijk alles.

De meeste campings zijn echter gesloten, maar slechts op een enkele camping lukt het me niet om info achter te laten.

Rond de middag vind ik midden in Valras Plage werkelijk een enige camperplaats (....)

Links zie je een casino, in het gebouw rechts op de foto zitten allemaal cafe's en restaurants en rechts van de campers (niet op de foto) staan 2 discotheken. Lijkt me echt een leuke plek om hier te overnachten.... Toch staan er een flink aantal campers. Merendeel Frans, maar ook een Nederlander en een Duitser.

Rond 14.00 uur ga ik weer verder. Veel eerder heeft geen zin want als de campings dicht zijn is er vaak nog wel personeel op de receptie of op kantoor, maar dan is het tussen de middag toch echt dicht.

 

Op de 1e camping loop ik weer tegen het feit aan dat deze onder een groep valt, op de 2e camping heb ik een gesprek waarvan ik verwacht dat er wel iets uitkomt en op de 3e camping weet ik zeker dat er een contract uitkomt. Toch nog weer een succesje vandaag.

Ik rijd nu Valras Plage uit richting Beziers. Onderweg schijnt nog een leuke kleine camping te zijn, camping Le Paradis in Serignan. De camping ligt vlakbij een grote rotonde waar ook een afslag richting een aantal grote supermarkten is. Daar kan ik mooi even goedkoop tanken, maar ondanks de lage dieselprijs bij de supermarkten gaat er bijna voor EUR 100 aan diesel in. Dan is het te hopen dat ik een contract afsluit ha ha.

 

Camping Le Paradis (de naam zegt het al) is een heerlijke camping. Mooie plekken, prachtig aangelegd en vriendelijke eigenaren. En gek genoeg ... totaal geen last van het drukke verkeer op de rotonde. En bovendien een stuk goedkoper dan de grote campings in Valras Plage.

Maar .. het is natuurlijk maar wat je zoekt. Ik heb nu natuurlijk geen belang bij zwembaden met glijbanen en recreatieteams. Dat heb je op deze camping niet en daardoor is de prijs ook lager.

Na het eten en de afwas even weer wat mailtjes beantwoorden en met een schuin oog naar PSV kijken. Met kippenvel (een mol met kippenvel ...) luister ik naar het continue zingende Liverpoolpubliek en vind het prachtig zoals het reageert als de jonge PSV back van het veld wordt gestuurd. De scheidsrechter uitfluiten als die de tegenstander een rode kaart geeft ... dat maak je toch nergens mee ? Zelfs in Heerenveen niet ! En dan klappen voor de van het veld gestuurde speler .. echt helemaal geweldig !

 

Maar goed, de wedstrijd is verder niet veel aan en dat geeft mij de mogelijkheid om even dit verslag weer te up-daten.

Morgen ga ik weer richting kust, in dit geval Serignan Plage waar ik weer 6 campings ga w bezoeken. Daarna weer het binnenland in richting Portiragnes en dan weer richting kust naar Portiragnes Plage. Weinig verrassend want zo gaat het al de hele tijd. Je kunt hier bijna niet langs de kust rijden. Overmorgen richting Vias en dan weer Vias Plage waar maar liefst 12 campings liggen. Kortom .. ik vermaak me hier nog wel even. En mn Frans wordt steeds beter ha ha.

 

Donderdag 12 april 2007.

 

Met een beetje spijt rijd ik tegen 10.00 uur van de camping. Hier had ik wel wat langer willen blijven. Maar dan komt mn planning niet helemaal goed uit. Dus op naar Serignan Plage, een paar kilometer verderop. Enne ... deze ochtend is het niet alleen bewolkt, het regent ook nog s behoorlijk. De 1e camping is Le Serignan Plage en Le Serignan Plage Nature. En het begint al goed ...  want Le Serignan Plage valt onder de Yelloh ! Village groep (en die groep heb ik al een voorstel gedaan) Ten eerste stond dat niet in de gidsen vermeld en ten tweede ligt een paar honderd meter verderop ook een Yelloh ! Village park, dan verwacht je het dus niet. Gelukkig zitten er bij de receptie 2 mensen die Nederlands spreken (een Belg en een Francaise) en die kunnen me het gelukkig een beetje goed uitleggen.

 

Zij geven ook aan dat Le Serignan Plage Nature een afzonderlijke camping is. En dus steek ik over naar de naturistencamping. Daar spreekt de receptioniste alleen maar Frans en ik begrijp van haar dat de camping van dezelfde eigenaar is als de textielcamping aan de overkant ..... eh ....??? en dat de naturistencamping onder een andere (naturisten-) groep valt .... eh .... ik kan het allemaal niet meer zo goed volgen !

Ik krijg vervolgens een brochure in de handen gedrukt .... nou nou nou ... hoe zal ik dat nou netjes zeggen: als je die foto's ziet zou je gelijk naturist worden ha ha.

 

De camping ernaast is ook een naturistencamping en als ik de oprijlaan oprijd word ik geblokt door een Smart. Ja dat lees je goed ... Het blijkt de eigenaresse te zijn. Ze verzoekt me vriendelijk om achteruit te rijden want de camping is gesloten. Maar als ik haar aan geef waarom ik kom is ze een stuk vriendelijker.

Dan rijd ik weer terug naar het dorp en bezoek daar nog 3 campings met wisselend succes.

Daarna gaat de rit naar Portiragnes en steek daarbij voor het eerst het Canal Midi over. Daar had ik op campings al wat van gezien maar omdat ik geen documentatie over dit gebied heb, heb ik maar even op Wikipedia gekeken:

 

Het Canal du Midi is een 240 km lang kanaal in het zuiden van Frankrijk, dat de rivier de Garonne met de Middellandse Zee verbindt. Het kanaal mondt uit bij de vissersplaats Sète. Het Canal du Midi loopt door de Franse regio's Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées.

Oorspronkelijk was het kanaal bedoeld om de afstand van zo'n 2000 km van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee rond het vijandige Spanje te verkorten (1 maand zeilen in de 17e eeuw).

In 1996 werd het Canal du Midi toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Beroemd is immers o.m. het "pont-canal" bij Béziers, waar het kanaal zelf een brug vormt over het dal van de Orb.

 

Ik zal morgen nog wel even een foto maken, want veel campings in Vias Plage liggen aan het Canal du Midi...

In Portiragnes Plage bezoek ik 3 campings en wordt op alle campings vriendelijk te woord gestaan. En ik ben de camping niet op geweest maar camping Les Sablons ligt magnifiek, aan de rand van het dorpje direct aan het strand. Op de camping koop ik ook een nog warme baguette en omdat het inmiddels al half 1 is rijd ik naar een parkeerplaats bij het strand. En ondanks grote borden (dat er hier geen campers mogen staan) staan er toch diverse (Franse) campers. De plek is in ieder geval heerlijk:

en de baguette ook. Tegen 14.00 uur zet ik nog even een bakkie koffie en maak ik nog even een sudoku. En dan op naar Vias Plage. Ik kan ook binnendoor maar kies voor de grote weg omdat daar nog een enorme camping ligt. Dan heb ik die vast gehad. Maar helaas ... als ik de camping op rijd zie ik al dat deze camping onder de Sunelia groep valt. Ja ja .. ik zie zo langzamerhand door de groepen de campings niet meer ... Ook met deze groep heb ik al contact maar omdat een aantal campings hebben aangegeven ook individueel te kunnen adverteren, ga ik toch maar even naar binnen.

 

Daarna steek ik opnieuw het Canal du Midi over en rijd Vias Plage binnen. Nou helemaal geweldig ... niet dus ! Wat een circus ... Ik ben nog niet de hele plaats door geweest maar volgens mij is hier niet eens een authentiek centrum. Allemaal campings, hotels, appartementencomplexen, kermissen, speeltuinen, cafe's, restaurants, discotheken ....bweeehhh. Alsof je Benidorm binnenrijdt.

En als ik de 1e camping (de camping waar ik eigenlijk wilde overnachten) wil oprijden moet ik half op de weg blijven staan omdat ze me niet even de camping oplaten. Een goed begin van het gesprek. En inderdaad ... de receptioniste is niet echt vriendelijk. Het gesprek loopt heel stroef en als ik vraag wat het me kost om hier te overnachten zegt ze EUR 19. Nu heb ik helemaal het idee dat ik in Benidorm ben ..

 

Ik rijd dus verder en ga op zoek naar de volgende camping en het zal je niet verbazen dat die op slechts 250 meter afstand ligt. Maar gelukkig wel wat buiten het centrum en op camping Le Mas de la Plage (ligt natuurlijk aan de naam ..) word ik juist heel vriendelijk ontvangen. De eigenaresse neemt alle tijd om mn verhaal aan te horen en ik mag voor EUR 10 overnachten.

En bovendien is het een leuke camping met een schitterend sanitairgebouw.

In de regen zoek ik een plekje en als ik net de camper heb staan en de stroom heb aangesloten gaat de hemel helemaal open. Ongelooflijk .. het valt nu echt met bakken uit de lucht .... en op moment van "schrijven" (ca. 22.30 uur) regent het nog steeds hard. Ja ja .. lach maar... in Nederland is het mooi weer.

Wat ik morgen ga doen weet ik nog niet. Als het zo regent blijf ik lekker in de camper ... Zaterdag wordt het in ieder geval beter, tenminste dat is de voorspelling.

 

Vrijdag 13 april 2007.

 

Het verslag van vandaag: het regende !

Een beetje ? Nee .. heel veel.

Weet je dat het in Nederland mooi weer is ? Ja.

Is het ook niet even droog geweest ? Nee, geen tel.

Zelfs van het tafelkleed uitkloppen wordt je al zeiknat.

Sta je nog steeds op dezelfde camping dan ? Ja.

Wat ga je morgen doen ? Opdrogen.

 

Zaterdag 14 april 2007.

 

Als ik wakker word regent het nog steeds, maar het lijkt wat lichter te worden. Dus ruim ik alles in de camper vast een beetje op, want ik wil vandaag de campings hier in Vias Plage nog wel even bezoeken. Rond 10.00 uur is het ineens droog. Heel apart !!!

Dus stroomkabel eraf (ik laat alles liggen omdat ik hier straks toch weer terug kom) en aan het werk.

 

Tegen 13.00 uur kan ik de balans opmaken: 2 campings gesloten, 1 heeft geen interesse, bij 1 camping heb ik maandag een vervolgafspraak met een Ned. manager, bij 1 camping was een Ned. receptioniste die aangaf dat de eigenaar meer op internet wil, en bij de andere 4 waren de managers niet aanwezig maar kon ik wel mn verhaal doen en info achterlaten. Geen direct succes ... maar goed, als ik er 1 in de week heb is het al voldoende. Tenminste financieel gezien, natuurlijk wil je wel meer scoren, maar ik weet ook dat het moment van bezoeken niet echt super is. Want voor dit jaar is het budget vaak al besteed en voor volgend jaar willen ze nu nog geen besluit nemen.

 

Maar goed, vanaf maandag ga ik nog een paar dagen wat campings bezoeken. Maandag richting Cap d'Agde en daarna langs de kust onder Montpellier langs richting de Camargue.

Terug bij de camping ga ik eerst even eten. De rest van de middag knooi ik wat aan de camper. Het is nog steeds droog maar niet echt weer om buiten te zitten. Aan het eind van de middag ettn kokkn aan 's avonds lekker tv kijken.

 

Zondag 15 april 2007.

 

Als ik de screen open trek zie ik een blauwe lucht !!!!!!! wauw wat een mooi gezicht...... Maar het heeft vannacht verschrikkelijk gespookt. Ik ben er zelfs nog uit geweest want het ging gigantisch tekeer. Onweren, hard waaien en ik had het idee dat de regen door het dak heen zou gaan .. zo hard.

Maar goed, na regen is er zonnenschijn ... dat blijkt maar weer s.

Kan ik eindelijk een mooie foto van de plek hier maken:

En ik kan me niet herinneren dat ik het ooit eerder gedaan, maar ook even een foto van het prachtige sanitairgebouw:

Vanochtend rommel ik wat aan en aan het eind van de ochtend toch maar even het verslag bijwerken. Vanmiddag wil ik toch (ondanks het mooie weer) alle bezochte campings in Frankrijk + een paar groepen een mailtje sturen.

 

Dat kost me uiteindelijk de hele middag en dan ben ik nog niet helemaal klaar. Maar af en toe heb ik tussendoor ook even van het zonnetje genoten.

Morgen weet ik nog niet wat ik ga doen. Ik heb in ieder geval nog een afspraak op een camping (weer iets terug) en wil de eigenaresse hier op de camping nog spreken. Ik heb het gevoel dat zij geinteresseerd is en zij zou misschien morgen (daar kun je wat mee he !!.... Franse slag ..) komen.

Na het eten uiteraard even voetbal kijken en CSI en daarna vind ik het wel goed voor vandaag.