Noorwegen, route Skogtun, Norheimsund ("7"), Kinsarvik, Odda, Røldal, Aksdal (bij Haugesund), Stavanger, Jørpeland. Maandag 30 juli 2007 - zaterdag 4 augustus 2007.

 

Maandag 30 juli 2007.

 

Ik had de hoop dat het vanochtend droog zou zijn zodat ik iets meer grip op het pad naar boven zou hebben. Maar helaas .. het regent opnieuw. En niet zo'n beetje ook. Nou heb ik gisteren gezien dat het deze week wat beter wordt en dat het volgend weekend zelfs 22 graden wordt. Ik kan het bijna niet geloven....

Als ik ga opruimen vertrekt de Duitse camper naast mij. Da's mooi makkelijk want dan kan ik hier wat makkelijker van het plateau komen. Uiteraard kijk ik m even na en zie hem zonder problemen naar boven rijden. Gesterkt door wat ik net gezien heb besluit ik ook maar direct naar boven te rijden. Want zo vroeg op de ochtend zal er toch niemand naar beneden komen. Want als ik halverwege iets of iemand tegen kom heb ik een probleem.

 

Wat de klim extra moeilijk maakt is dat er halverwege een bocht in zit en dat het pad niet al te breed is. En je moet "doortrekken" .. als je even aarzelt kom je stil te staan. Dat gebeurde dus vorige week toen een camper (volgens mij) in de 2e versnelling naar boven probeerde te rijden. Hij kwam stil te staan en rolde vervolgens iets achteruit ... bijna tegen een rotswand aan. Tja .. en dan kun je niet even vooruit rijden.

Oke .. daar gaan we ... even een flinke aanloop nemen en met flink gas in de "1" naar boven. En het lukt !! pfffff .... even dacht ik dat ik het niet zou redden. Je krijgt namelijk even een minder steil stuk, je hebt dan de neiging om het gas iets los te laten maar daarna komt er gelijk weer een steil stuk.

 

Ook ging ik (zag ik in een flits) vlakbij het hekkie van Helge langs. Die is al s eerder door een camper geplaagd want het hek is op sommige plekken flink beschadigd.

Eenmaal "boven" op het parkeerterrein slaak ik een putdiepe zucht. Zo .. genoeg erover.

Even omkleden en nog even afscheid van Helge en Søgnie nemen. Ik neem mn fototoestel mee want ik wil eigenlijk nog even met hun op de foto. Maar als ik bij hun in huis kom blijkt Søgnie nog in haar nachtgewaad(je) te lopen dus ik hou het fototoestel maar op zak. Wel maak ik nog even een foto van mn klompen die ik hier vorig jaar achtergelaten heb:

Omdat ik nog wat boekingen door moet geven en nog even moet bellen ga ik nog heel even internetten en rond 10.30 uur rijd ik van de camping. En het regent nog steeds..

Ik heb besloten weer dezelfde weg terug te nemen en nog even bij Lone Camping water te lozen en schoon water te tanken. En op de heenweg had ik gezien dat hier ook een Lidl zit. Dus nog maar even flink wat boodschappen ingeslagen. Afgezien van wat brood en melk kan ik het nu wel "uitzingen" tot mn vertrek naar Nederland.

 

Als ik rond 11.30 uur Lone Camping op rijd is het bij de receptie behoorlijk druk en eigenaar Henrik kan ik niet vinden. Maar ik weet dat hij er geen problemen mee heeft en rijdt dus heel brutaal de camping op. Tijdens het water tanken raak ik met een man aan de praat. Hij is z'n auto iets aan het schoon spoelen want die zit behoorlijk onder de modder. Hij vertelt dat hij gisteren op een kleine camping aan de andere kant van Bergen geprobeerd heeft de caravan op de plek te krijgen maar dat dat niet gelukt was. En dat hij dat wel heel jammer vond omdat je vanaf die camping een prachtig uitzicht had. En dat er op een plateau al een aantal caravans en campers stonden en dat hij daar niet bij kon.

 

Uiteraard begreep ik over welke camping hij het had en lachend vertelde ik dat je op dat plateau inderdaad heel mooi kon staan. Gelijk daarna kwam z'n vrouw eraan lopen. Daar had ik gisteren vluchtig nog wat woorden mee gewisseld en die herinnerde zich dus dat ik op "dat plateau" stond. Grappig ...

Ondanks dat het bijna etenstijd is besluit ik eerst even een flink stuk te rijden en als ik op de E16 aangekomen ben duik ik direct weer de tunnels in.

Bij de splitsing van de E16 en de "7" neem ik de laatstgenoemde weg richting Norheimsund. Ook Oslo staat hier trouwens op de borden .. nog 432 km.

 

Het 1e stuk tot Norheimsund is behoorlijk goed te doen... ook wel voor een auto met caravan. Maar als je Norheimsund en Øystese (waar ik nog even op een heel mooi plekje "lunch") voorbij bent begint het echte werk.

Het probleem is niet dat het steil is, maar het is gewoon soms supersmal. Sommige stukken zijn net breed genoeg voor een camper en als je dan ineens .. zoals ik ... in een bocht geconfronteerd wordt met een tegemoetkomende vrachtwagen met aanhanger, heb je geen koffie nodig om wakker te blijven.

 

Nu kan ik wel vrij gemakkelijk achteruit, maar als je hier met caravan rijdt moet je wel de nodige ervaring hebben.

Trouwens ook met een camper want soms moet je elkaar stapvoets passeren en zie ik in de spiegel dat ik soms wel heel dicht bij de vangrail of stenen rand langs rij. Daar kan soms geen krop sla meer tussen ("geen speld" vond ik wat overdreven...).

 

Even na 15.00 uur rijd ik camping Granvin op. Ook vorig jaar was dat een van de laatste campings die ik bezocht en de eigenaresse wilde toen (nadat ik ca. 150 campings in Frankrijk, Zwitserland en Noorwegen had bezocht en ik nergens problemen had) niet tekenen. De eigenaren moeten namelijk als het controle/inventarisatieformulier is ingevuld, deze ondertekenen, om later eventuele misverstanden te voorkomen. En dat vertikte deze dame dus. Voor de goede orde: als campings niet adverteren hoeven ze voor een vermelding niets te betalen, wij maken dan dus gratis promotie voor de campings. Dan verwacht je toch dat de mensen minstens iets behulpzaam zijn.

 

Al enigszins bevooroordeeld voor deze toch wel leuke camping (zeker aan de waterkant) loop ik richting receptie en zie dat deze pas om 16.00 uur open gaat maar er hangt ook een bordje dat je evt. naar hun huis kunt lopen wat iets tegen de berg op ligt. Dus controleer ik de camping en loop vervolgens naar boven. De eigenaresse staat me vanaf een balkon te woord en geeft aan rond 16.00 uur naar beneden te komen want ze heeft nu pauze ....

Enigszins pissed off geef ik haar aan geen zin te hebben om te wachten tot 16.00 uur. Of ze nu niet even tijd heeft. Nee dus ...

Ik vind het wel prima, vul beneden bij de receptie het formulier zoveel mogelijk in en taai af ... kben blij dat het regent .. koel ik tenminste wat af.

 

Op naar het veer richting Brimnes. Deze bereik je hier via een 7 km. lange tunnel. In de tunnel begint er zo'n halvegare Noor in te halen. Ik zie m al van verre aankomen want ook achter en voor mij zit een flinke rits auto's. Niet echt fijn vind ik dat als ze in de tunnel in gaan halen. Schijnbaar wil hij nog de boot halen. En bij de boot aangekomen zie ik dat hij wist hoe laat de boot ging (gaat trouwens om het half uur ..) want ik kan er nog net op.

En niet zo fijn: ik sta bijna achterop de boot op een schuin stuk en achter mij drukken ze er nog een auto op. Als ik aan de andere kant van het Eidfjord de boot af rijd moet ik er dus goed voor waken dat ik niet iets terugrol. Maar sinds vanochtend ben ik wat gewend ha ha...

 

Tegen 17.00 uur rijd ik Camping Hardangertun op in Kinsarvik. Eigenaar Dag (uit te spreken als Daak, met een "zachte k") is even niet te vinden en eigenlijk ben ik er wel blij om want ik heb het even gehad. Sjonge wat een rit.

Dus eerst een plekkie opzoeken en uiteraard een bakkie leut. Vlakbij de receptie is een strook asfalt waar ik ook vorig jaar gestaan heb (en waar ik vorig jaar net internetontvangst had) en gezien de vele "blubber" plekken kies ik er voor om de camper op een verharde plek neer te zetten. En al na 10 minuten denkt een Belgische camper er net zo over.

Van de receptioniste heb ik begrepen dat Dag er rond 18.00 uur weer is maar als ik bij de receptie kom gaat hij net weer weg en geeft hij aan dat z'n vader het gesprek doet. Oke ...

 

Het formulier invullen is natuurlijk geen probleem. Ook pa spreekt goed Engels, maar bij het bespreken van de advertentiemogelijkheden proef ik wat weerstand. Vorig jaar hadden ze nog een link maar pa houdt de boot af. Hij zal het nog met Dag bespreken geeft ie aan. Eh ... dat wordt dus niks ..

Na het eten (Macaroni 2) ga ik natuurlijk even met mn mails aan de slag maar op dit moment komt er meer binnen dan ik kan verwerken.

Om half 9 ga ik even "chillen" bij een uurtje CSI en daarna nog even mailen. Maar rond 22.30 uur gaat volgens mij de stekker er bij de receptie uit, want opeens is het gebeurd met de verbinding ....

 

Dinsdag 31 juli 2007.

 

Ondanks dat ik hier internet heb en ik veel aanvragen heb, heb ik toch besloten om door te rijden. Want de camping waar ik nu overnacht heeft dit jaar z'n prijzen enorm verhoogd en ik wil niet het risico lopen om voor de komende nacht (1 nacht is bijna altijd gratis) NOK 255 (ca. EUR 32) te betalen. Nu moet ik er wel bij vertellen dat dit "plaatsprijzen" zijn. Oftewel, het maakt niet uit met hoeveel personen je komt. Als je alleen bent betaal je dus net zoveel als voor een gezin met 4 kids. Dat komt omdat deze camping zich richt op gezinnen met als doel ze "naar de overkant" te krijgen. Aan de andere kant van de weg is namelijk een mooi park met allerlei leuke attracties en o.a. een aantal zwembaden met glijbanen.

Ik heb de eigenaar van de volgende camping (ook in Kinsarvik) al gebeld en die is er tot 12.00 uur. Blij dat ik gebeld heb, kan ik nog mooi nog wat mailtjes verwerken.

Later op de ochtend komt Dag nog even bij me en geeft me aan de link niet te willen verlengen, eenvoudigweg omdat ze altijd vol zitten en omdat 90% van hun bezoekers uit Noren bestaat (die dus naar het zwembad gaan).

 

Als ik bij Camping Kinsarvik aan kom zie ik al bij aankomst dat er een aantal prachtige bungalows (die Noren blijven dat gewoon hytters = hutten noemen) bijgebouwd zijn en als ik met de eigenaar Evalt in gesprek raak hoor ik dat er flink geinvesteerd is. Ik krijg een sleutel mee om 1 van de bungalows van binnen te bekijken... wauw !!! prachtige huizen, compleet met een luxe keuken met vaatwasser, met een sauna en prachtig sanitair en zelfs met een breedbeeldtv en een mooie veranda. Het mag duidelijk zijn dat hier wel wat meer voor gevraagd wordt. Voor een basic hytter (zonder stromend water) wordt meestal ca. NOK 300 gevraagd, zeg maar ca. EUR 40. Maar voor deze huizen wordt NOK 1.250 gevraagd, ca. EUR 150.

 

Maar desgevraagd geeft Evald aan dat er in het naastgelegen hotel voor een 2-pers. hotel ook NOK 1.450 gevraagd wordt. Het enige verschil is dat je dan een ontbijt hebt, maar de huizen hebben veel meer luxe en een eigen sauna !

Met Evald kan ik het goed vinden. Trouwens met al deze Kinsarvik boys, zoals ik ze noem (want ze zijn allemaal van mijn leeftijd), kan ik goed overweg.

Evald verlengt z'n advertentie en we maken afspraken over mijn nieuwe site voor volgend jaar. (ik moet dus wel weer naar Noorwegen ha ha).

 

Ondanks dat het al 13.00 uur is als ik weg rijd, ga ik toch maar door naar camping Lofthus. Maar Dag (Dag 2 dus, de 3e Kinsarvik boy .. wel even bij de les blijven he !) komt pas over een kwartier. Dus kan ik nog mooi even eten.

Als ik naar de receptie loop verwelkomt hij mij hartelijk en samen met hem loop ik de camping over. Dit is echt een van mn favoriete campings. Mooi sanitair, een prachtig uitzicht en vriendelijke mensen. En dat is niet ongemerkt gebleven want de camping staat behoorlijk vol.

Deze camping had vorig jaar een link en gaat nu een (zwart wit) advertentie plaatsen. Mooi !

 

Zo ... op naar de laatste camping even onder Odda. Camping Hildal is een simpele camping die elke avond behoorlijk vol loopt met passanten. Ik weet al wel dat een advertentie er hier niet in zit en ook wireless internet hebben ze hier (uiteraard) niet, maar toch blijf ik hier overnachten. Waarom weet ik eigenlijk niet, ik denk omdat het de laatste camping is. Vorig jaar heb ik hier ook overnacht en ook toen was het mn laatste.

Misschien wel een gevoel van "zo .. klaar !" Maar nu speelt ook mee dat ik nog richting zuiden wil en daar nog een aantal campings voor campings.nl wil bezoeken. In ieder geval staat de Neset Camping in het Byglandsfjord heel hoog op mn lijst. Die ga ik dus zeker bezoeken.

 

En ik wil nog steeds naar de Prekestolen.... enne .... zaterdag wordt het mooi weer.

Morgen ga ik naar Røldal en blijf daar waarschijnlijk overnachten. Donderdag wil ik dan verder richting Stavanger.

Nog even een shot hoe ik nu sta, met (ook bijna standaard) zicht op een flinke waterval:

Oh ja .. helemaal vergeten te vertellen. Vanmiddag kwam ineens het zonnetje erdoor. Heeeeel apart....

 

Woensdag 1 augustus 2007.

 

Mijn planning was om 1 augustus klaar te zijn. nou ... niet gek he ! Gisteren heb ik het Kosmos verhaal voor Noorwegen afgesloten, nu ga ik met campings.nl aan de slag. Ik ga me verder voorbereiden in Røldal, daar heb ik vorig jaar ook 2 dagen gestaan. Ik heb toen een gesprek met de eigenaar gehad. Via een tip van iemand uit Nederland (uitleggen wordt te uitgebreid) ben ik met die eigenaar in contact gekomen. Hij zocht namelijk iemand die voor een jaar zijn camping wilde runnen. Vorig jaar heb ik een gesprek met hem gehad. Hij zag het toen niet zitten omdat ik geen Noors spreek en ik zag het niet zitten omdat de camping vnl. een wintersportcamping is en ik zelf totaal geen ervaring met wintersport heb. De naam van de camping Skysstasjonen Hytter og Camping zegt al genoeg toch ?

 

's morgens werk ik eerst (offline) mn verslag bij en rijd rond 10.00 uur van de camping. Overigens regent het opnieuw flink. Toch wel ironisch ... de lucht was tot gisteravond laat helemaal blauw, alleen door een paar flinke bergen rond de camping kwam de zon niet meer op de camping. En nu regent het ...

Røldal is maar 30 km. rijden en na ruim een half uur rijd ik het plaatsje binnen. Er liggen maar liefst 4 campings en 3 ervan wil ik bezoeken. Bij de 1e is niemand aanwezig. "zoek maar een plekje" staat er. Geen tel.nr. Dat schiet dus niet op. Dus dan maar doorrijden naar Røldal Hyttegrend & Camping want mn bedoeling is op Skysstasjonen Camping te overnachten (want daar weet ik dat ze internet hebben en het lijkt me leuk de eigenaar weer te ontmoeten).

 

Maar ook hier hangt een bordje "zoek maar een plekje". Maar je kunt ook op een bel drukken. Oke ! Even later verschijnt de eigenaar en we hebben "een goed gesprek". Hij wil er nog even over nadenken. Vaak is dit geen goed teken dus ik vraag of een nachtje nadenken voldoende is. Of ik hier (op de camping) dan kan wachten ? Vaak werkt dit op de lachspieren. Zo ook nu. Maar hij gaat accoord en ik mag hier gratis overnachten en  !!! hij heeft een super verbinding voor internet.

Omdat het inmiddels al rond de middag is ga ik eerst even een broodje eten. En maar even een dikke trui aan, want het regent hier niet alleen, het is hier ook nog behoorlijk fris. De camping ligt namelijk op 400 m. en Røldal ligt tussen een paar enorme bergen. Later op de dag merk ik dat tv kijken er vandaag dus ook niet in zit. Nou ja .. voorlopig ben ik druk genoeg met mn mailtjes. Sjonge jonge .. ruim 30 mailtjes in 1 dag. Maar ook weer een paar boekingen ..

 

Opnieuw voel ik me wat opgelaten in mn luxe camper. Ik heb hier alles bij de hand en als ik geen zin heb om in de regen naar toilet te lopen ga ik gewoon in de camper naar de wc. En als het koud is doe ik gewoon de kachel aan.

Maar naast mij staat een klein tentje, en ook nog zonder luifel. Het (Ned.) meisje is later op de middag onder een paraplu aan het water koken. Dus stel ik voor om de luifel van de camper uit te doen zodat ze daar onder kunnen zitten, maar nee hoor. Het water kookte al bijna en bovendien hebben ze hier een prachtige ruimte om te kunnen zitten. En bovendien verwarmd.

 

Speciaal voor deze temperaturen heb ik nog visfilet in de vriezer. Die moet namelijk 3 kwartier in de oven en dus warmt de camper dan ook gelijk wat op. Ondanks dat de ramen beslaan laat ik deze lekker dicht en de rest van de avond is het lekker warm in de camper.

Ik ben een beetje gaan twijfelen over de route die ik morgen en overmorgen zal gaan rijden. Ik wil nog steeds graag naar de Prekestolen maar daar is het vanaf zondag/maandag pas echt mooi weer. Als ik morgen hier vertrek rijd ik er in 1 dag naar toe en ben ik er dus te vroeg.
Nou ja .. ik besluit tot morgen te wachten en dan even weer naar het weer te kijken.

 

Donderdag 2 augustus 2007.

 

Opnieuw valt het met bakken uit de lucht. Echt niet normaal. Nu maar hopen dat ik hier weg kan komen want het is overal zeiknat. Maar eerst een gesprek met de eigenaar. Hij heeft erover nagedacht ... en (toen dacht ik: hij doet het niet) hij wil het wel een jaar proberen. Huh ? Ok. Geen uitgebreide vermelding (daar is de camping ook te klein voor) maar een basisvermelding. Dit geeft toch wel een voldaan gevoel !

Terug bij de camper ga ik nog even wat mailtjes verwerken en als het even droog is pak ik vlug alles op en vertrek. Ik heb besloten om toch maar een andere route te gaan rijden. Namelijk richting Haugesand en vanaf daar naar Stavanger. De komende dagen zal ik verslag van "mn rondje" uitbrengen.

 

Maar eerst bezoek ik de andere 2 campings in Røldal, maar helaas ... op beide campings is niemand aanwezig. Ik haal nog even een brood bij Coop en rijd Røldal uit. De bedoeling is de "520" te pakken. Ik had de eigenaar van de camping nog even gevraagd of die route goed te bereiden was en dat was volgens Alf (.... kmoest gelijk aan dat beest op tv denken ..) geen probleem. Nou een probleem was het inderdaad niet, zwaar wel. En voor caravans zeker af te raden. Maar wat een mooie route !! echt helemaal geweldig. Als je ooit in de omgeving van Røldal komt moet je zeker de "520" richting Sauda s nemen. Je rijdt eerst langs het Røldalsvatnet. Niet echt op dezelfde hoogte en dat heeft een prachtig uitzicht tot gevolg:

Bij de volgende bocht zie ik Røldal weer in de verte liggen. Shit .. wat jammer dat het nu niet mooi weer is. Maar deze plaatjes zijn ook wel apart toch ?

De rit gaat verder over smalle weggetjes, met overal naast de weg sneeuw en watervallen die soms letterlijk op de camper vallen. Heel apart !

En soms zijn niet de wegen smal, wat dacht je van deze brug:

En toen ik erover was zag ik vanaf de overkant dat er even verder een flinke waterval/stroomversnelling was:

Na bijna een uur kom ik in Sauda aan. Een behoorlijke plaats direct gelegen aan het Saudafjord ...verrassend he ? Maar als je dan denkt dat je een uitzicht in het verschiet hebt, kom je bedrogen uit. In Wikipedia lees ik het volgende:

 

Langs het fjord werd de kracht van verscheidene watervallen gebruikt om zaagmolens te bouwen en te runnen, en de timmerhoutproductie was op grote schaal begonnen. Mensen van over de hele wereld, vooral van Nederland, begonnen om met de burgers handel te drijven. Dit resulteerde in belangrijk schipverkeer, dat impuls geeft aan verdere ontwikkeling van de dorpen en de landbouwbedrijven in Sauda. Tegen het eind van de 19de eeuw, zou een nieuw type van avontuur het leven van de inwoners voor altijd veranderen. De mijnbouw begon in de bergen die van Hellandsbygd, tot Sauda maken een kleine industriële stad, werkende plaats en centrum voor het omringende gebied uitwisselen. Maar vanaf 1910 begon het echte avontuur. Het Amerikaanse bedrijf Electric Furnace Company (EFP) begon met de bouw van de grootste uitsmeltingsinstallatie van Europa. Dit was alleen mogelijk vanwege het grote aantal watervallen en rivieren die het mogelijk maakten om machtsinstallaties te bouwen op korte afstand van de smeltoven, die grote hoeveelheden elektriciteit gebruikt.

 

En dat is te zien. Het stadje doet een beetje grauw aan vanwege de vele rokende schoorstenen ...

Ik wilde hier even gaan eten, maar ik rijd nog maar even door. Onderweg opnieuw een enorme water/stroomversnelling. Als je er langs rijdt moet je zelfs de ruitenwissers aan:

Een eindje verder vind ik een mooi plekje om te stoppen. Wat me trouwens op valt is dat het hier heerlijk rustig is. Weinig toeristen en campers op de weg. Als ik de 1e te bezoeken camping op rijd, camping Søndenaastranden, zie ik dan ook weinig "tour" gasten. Maar als ik vervolgens bij het water kom zie ik dat er (natuurlijk) een paar Nederlanders en Duitsers staan. Direct aan het water ! Kijk ... dat is hier wel goed geregeld. Meestal staan de seizoengasten op de mooiste plekjes maar dat is hier niet zo. De camping is behoorlijk qua omvang en heeft zelfs een strandje.

Van een Nederlander die er staat hoor ik dat ik me "boven" bij een huis moet melden, een receptie is er niet. Maar bij het huis aangekomen is er niemand te bekennen. Ook even wachten en rondlopen leidt tot niets ... dan maar door.

 

Onderweg krijg ik eindelijk mn navigatiesysteem weer aan de praat. Omdat ik de campings die ik voor de Kosmos Campingwijzer moest bezoeken ook vorig jaar al bezocht had, had ik geen navigatiesysteem nodig en heb m (eigenlijk haar .. het is een vrouwenstem) zo lang ook niet aan de stroom gehad.

Nu heb ik haar ook niet nodig maar morgen ga ik naar een camping in Stavanger en dan lijkt me het wel handig...

 

De volgende camping die ik bezoek is het Grindafjord Feriesenter in Aksdal, ca. 15 km. ten oosten van Haugesund. Bij aankomst begint het mij al te kriebelen. Want ondanks de vele seizoensplaatsen lijkt me dit een leuke camping. De receptionist is zo vriendelijk om de eigenaar te bellen en die komt direct naar de camping. Dat begint goed. We hebben een heel leuk gesprek (hij is bevriend met een Rabobank directeur uit Tubbergen ... grappig) en hij lijkt geinteresseerd. Maar net als ik denk dichtbij een contract te zijn zegt ie "ik heb de camping te koop staan, maar zal de nieuwe eigenaar van deze mogelijkheden op de hoogte brengen" ... eh ... ik probeer nog wat, maar helaas. Maar het gesprek was leuk en ik mag hier gratis overnachten. Als de receptionist me naar de plek brengt word ik nog enthousiaster:

En zoals je ziet is het weer bovendien een stuk beter geworden. Zo'n beetje midden op de camping hebben ze een redelijk nieuw terrein voor tourplaatsen gemaakt. Bovendien met verharde plekken voor campers. En dat is nu wel nodig want ook hier heeft het flink geregend.

Ondanks dat zowel de eigenaar als de receptionist hebben aangegeven dat er op de camping geen wireless internet is (alleen maar bij de receptie), lukt het me toch om verbinding te maken. Helemaal super !

Na het eten en de afwas loop ik nog even naar "beneden". Daar zijn de mooiste plekken maar die waren gereserveerd voor een groep Duitsers van een ADAC rally. Wel jammer, want daar sta je helemaal geweldig .. kijk maar:

En de camping heeft zelfs een "zwembad", eigenlijk een soort natuurbad... maar wel met een reuzeglijbaan:

Sjonge .. mooie camping ! kopen ? Vraagprijs ca. EUR 2.000.000 ....

 

Vrijdag 3 augustus 2007.

 

Ook als ik vanochtend wakker word is het redelijk weer. Nog wel behoorlijk bewolkt, maar in ieder geval stukken beter dan ik de afgelopen tijd gehad heb.

Omdat ik vandaag niet zover hoef te rijden heb ik besloten om hier vanochtend nog even te blijven om nog even wat mailtjes te verwerken.

Rond 11.30 uur pak ik alles op en vertrek richting Stavanger. De route gaat over de E39, de kustroute waar ik het al s eerder over gehad heb. En naar mate ik dichter bij het veer kom, worden de uitzichten fraaier. De route loopt over bruggen en eilandjes en je hebt eigenlijk de gehele weg een prachtig uitzicht.

 

Als ik "de haven" van Arsvågen binnenrijd (dat klinkt heel wat, eigenlijk loopt de weg gewoon dood ... verder is er ook niets) komt de veerboot er ook net aan varen. Bij de kassa word ik onaangenaam verrast. Of ik even NOK 325 wil betalen (oftewel EUR 40). Allemachtig ! Voor een gewone auto met 1 persoon is het NOK 133 maar omdat de camper langer is dan 6 meter, ligt de prijs behoorlijk hoger. En later kom ik er ook achter waarom de prijs hier zo hoog ligt, want volgens mij zit in de prijs ook de tol voor de vele bruggen en tunnels inbegrepen.

Ik heb nog net even tijd om een foto van de veerboot te maken:

Kijk .. dit is "de haven" :

En op dit "bootje" drukken ze er toch bijna zo'n 100 auto's, vrachtwagens en campers op. Ongelooflijk !

Even rijd je nog op een "gewone" weg maar daarna duik je de zeetunnels in. Eerst 1 van 4,5 km. en daarna een van bijna 6 km. Op zich niks bijzonders want je wordt in Noorwegen bijna elke dag geconfronteerd met tunnels maar in deze zeetunnels is het niet fijn rijden. Want eerst ga je steil naar beneden, naar een diepte van uiteindelijk 133 m. en daarna weer steil naar boven. Het hele stuk moet je zo'n beetje in de "3" rijden, zo steil is het.

 

Na de 2e tunnel rol je eigenlijk direct Stavanger in en gelijk is het weer kassa (letterlijk en figuurlijk). Dit keer tol voor de stad en niet te omzeilen want er staan allemaal camera's en tolpoortjes. Tot 3500 kg is het NOK 13 (ca. EUR 1,75) daarboven het dubbele. Oke .. dan ben ik onder de 3500 kg.

Dank zij mn navigatiesysteem vind ik de camping heel gemakkelijk.

 

Mosvangen Camping, ook wel gewoon Stavanger Camping genoemd is een aardige camping. Ik was onderweg al gewaarschuwd dat het hier behoorlijk nat was en bij aankomst is dat direct te zien. Allemaal sporen in het gras en de meeste campers staan half op t pad, in een rij achter elkaar.

Het maakt mij eigenlijk niet zoveel uit. Ik wil vanmiddag toch de stad in en ga morgen toch weer verder. Het gesprek met de eigenaar loopt goed. Het is nog een jonge vent en hij is wel geinteresseerd in adverteren op internet. Het resulteert in een basisadvertentie, gratis overnachting en ik krijg zelfs gratis internet waar normaal voor betaald moet worden.

 

Als ik de camper te plek heb ga ik direct naar de stad want het is nog een stukkie lopen. Onderweg zie ik het ene mooie huis na de andere. En ik vind deze huizen (bijna allemaal van hout) echt helemaal geweldig. Even een impressie:

  

 

  

Na ca. 20/25 min. bereik ik het centrum en het 1e wat je dan ziet is het Breiavatnet met een fontein:

Op het plein naast dit meer ligt de Stavanger Domkirke:

Via de steegjes van de Gamle Stavanger (hier staat Stavanger eigenlijk bekend om ... de houten huisjes):

bereik ik de haven. Daar geniet ik van de drukte. Sjonge jonge wat een mensen. Ook niet zo gek natuurlijk, het heeft de hele maand juli zo'n beetje geregend. Dan wil je er ook wel uit als het mooi weer is. Bij de vissershaven zie ik dat de vis niet via een kraampje aan de man wordt gebracht, maar gewoon vanaf de boot. Grappig !

(nee die schone Noorse zag ik pas toen ik met mn verslag bezig ging ..)

Langs het water loop ik richting centrum en mn mond valt open van verbazing. Op het terras is geen stoel meer vrij. Ongelooflijk .. alles vol ! Overigens zie je ook overal in de stad matrozen. Ik heb geen idee van welk schip die zijn want er ligt geen groot schip in de haven...

In het centrum zijn best veel winkels, wat me op valt: met name veel boeken en schoenenzaken. Maar overal die typisch Noorse sfeer:

Daarna houd ik het voor gezien en ga weer richting camping. Tegen 18.00 uur ben ik weer terug en nu is het eindelijk (vanwege het weer en de wandeling) tijd voor een biertje .. heerlijk ! Daarna even een doesje, even eten, afwassen, CSI kijken, mn verslag bijwerken, met een half oog naar Feijenoord kijken (een heel oog vind ik teveel voor Feijenoord) en de avond is weer voorbij.

Morgen ga ik richting de kust want volgens de boekjes schijnen daar de mooiste stranden van Noorwegen te zijn. Nu maar hopen dat het net zulk weer is als vandaag.

 

Zakelijk gezien vandaag niet veel opgeschoten. EUR 40 voor de boot betaald + een paar euro tol, tel daar de kosten van de diesel bij op en de inkomsten van de advertentie zijn al weer op ha ha. Maar ik heb een geweldige dag gehad ! Stavanger: zeker de moeite waard !

 

Zaterdag 4 augustus 2007.

 

Helaas, helaas. Het valt weer met bakken uit de lucht. Gelukkig doet mn internet het weer. Gisteravond was het ineens gebeurd met de verbinding. Nu kan ik nog mooi even wat mailtjes beantwoorden en ondertussen hopen dat het weer wat beter wordt. Maar ook dat zit er niet in.

Als het om 11.30 uur even droog is besluit ik de camper van de plek te rijden. Gistermiddag had ik de camper al zo neergezet dat ik zo vanaf de blokjes het pad op kan rijden. Linksvoor stond ik wel op het pad, maar rechtsvoor op de blokjes. Uit (dubbele) voorzorg had ik ook nog een plank onder de blokjes gelegd zodat de blokjes niet zouden wegzakken. En nu is de plank bijna niet meer te zien, zo zacht is de grond inmiddels weer.

 

Maar ik kan zonder problemen weg, bedank eigenaar Per Arne Haarr voor z'n gjestfrihet en rijd richting de kust. Onderweg nog even tanken en even later rijd ik de parkeerplaats op bij Orre. Er staat een groot bord "verboden voor caravans en campers", dus maar niet te lang op het strand blijven. Nou .. dat is geen probleem want het regent en waait flink. Maar ik ben niet van suker, dus maak ik even een wandeling naar het strand. In een aantal boekjes vond ik "Orrestranden: op het mooiste zandstrand van Noorwegen, midden op Jaeren, kan men lange wandelingen maken of zonnen in de duinen."

Nou als je ziek wilt worden moet je dat nu doen:

 

Als je bij de foto's er bij bedenkt dat de lucht helemaal blauw is, de temperatuur ca. 25 graden en dat het bovendien niet waait en regent ... dan is het hier inderdaad heerlijk !! Maar nu even niet .....

 

Ik rijd nog even door richting Søyland en ga daarna richting Ǻlgård waar ik even een broodje ga eten want inmiddels is het al 14.00 uur. En .. het regent nog steeds. Tegen 15.00 uur rijd ik de boot op bij Lauvvik en heel apart ... ik kom precies achter de camper te staan waar ik afgelopen nacht op Stavanger Camping naast gestaan heb. De mensen komen uit Dinxperlo en zitten al te lachen als ik naar hun toe loop. Zij zouden een andere route gaan rijden maar hebben toch besloten om deze overtocht te nemen. Dan is het toch wel heel toevallig dat je precies op hetzelfde tijdstip (de boot vaart 30x per dag over) met de boot over gaat.

 

Aan de overkant rijd ik nog een tijdje achter hun aan, maar bij Solvik Camping sla ik af. Dit is mn eindpunt voor vandaag en misschien wel voor het weekend. Deze mooie camping ligt iets boven Jørpeland en deze camping ligt en mooier (direct aan het fjord met een prachtig uitzicht) en het is hier een stuk rustiger dan op camping Prekestolen. Hoe ik dat morgen ga doen weet ik nog niet. Als het goed weer is ga ik met de scooter naar de Prekestolen... nee niet helemaal naar boven, maar tot het parkeerterrein (let op: daar parkeren kost NOK 80 !)

 

Bij Solvik Camping is niemand aanwezig maar het is bijna 16.00 uur en dan gaat de receptie open. De eigenaar wordt gebeld en ik raak in een heel leuk gesprek. Want het begint al goed: als ik m vertel dat ik voor campings.nl werk en m vraag of hij dat kent zegt ie "je hebt er nu maar 1 camping op staan".

Dat klopt inderdaad, voordat ik hier kwam stond er maar 1 camping in Noorwegen op de site. Grappig dat hij dat zo weet. Maar ik heb ook gelijk een opening en even later is hij accoord met (opnieuw) een basisadvertentie. Zo .. tot nu toe elke dag 1 ha ha.

Ik mag hier ook van hem overnachten en zoek een plekje. Helaas ... geen internet, maar dat geeft me wat tijd om wat andere dingen te doen.

 

Zoals bijv. met mn buurman ruzie maken. Sjonge jonge. Rond 21.30 uur komen er 2 Duitse campers aan rijden. Even verderop staat nog een tentje met Duitsers waar ik leuk contact mee heb. De 1e camper komt er precies tussen in staan. Geen probleem dus .. Maar de 2e moet er ook nog bij en die komt zo dicht op me staan dat ik amper de deur uit kan .. nou nou Opa Mol.

Maar wel zo dicht dat ik m aangeef dat dit zo niet kan, want zo krijg ik bijv. de scooter niet uit de garage. Dus rijd ie iets naar voren maar nog steeds dicht bij me .. nou ja .. laat maar.