Noorwegen, route Loen, Olden, Vassenden, Dragsvik, Gaupne, route "55", Skjåk, Dovre. Maandag 9 juli 2007 - zondag 15 juli 2007.

 

Maandag 9 juli 2007.

 

Vannacht niet al te best geslapen. Geen idee waarom eigenlijk. In ieder geval geen last gehad van mn galsteenvriendjes. Oh ja ... midden in de nacht schrok ik in ieder geval wakker omdat de koelkast aansloeg. Ik slaap zo'n beetje met mn hoofd in de vriezer (lekker fris) en ineens hoorde ik de koelkast. Dat betekent dus dat de stroom eraf was en ja hoor ... uit. Nou ja ... kan geen kwaad en om nou midden in de nacht naar de stroompaal te lopen (het regent ook nog s behoorlijk ..)

In ieder geval word ik of ben ik voordat de wekker gaat wakker. Omdat het nog vroeg is en ik eigenlijk geen zin heb om bij de receptie te gaan klagen dat ik geen stroom heb, zet ik s een keer op de ouderwetse manier koffie.  (water koken, koffie in een filter op de thermoskan en vervolgens opschenken).

 

Als ik met mn mailtjes bezig ben zie ik de ene na de andere buurman slaapdronken naar het stroompaaltje lopen. De Duitse buurman komt naar me toe omdat hij mij met de laptop bezig ziet. Hij is enigszins gerustgesteld dat ik ook geen stroom heb ha ha.

Tegen 10.00 uur vind ik het wel prima. Ik ben eigenlijk al klaar voor vertrek dus alleen nog even de poten indraaien, de stroomkabel binnenhalen en van de blokjes rijden en vervolgens even water lozen en tanken. Daarna even mn "nette" kleren aan en richting receptie. Turid en Magne zijn en blijven hartelijk, na even gekletst te hebben ga ik er vandoor. Betalen was geen sprake van. "Beslist niet" was hun reactie. Ik voel me bijna bezwaard.

 

Ook hier heb ik al een speciale band opgebouwd. Vorig jaar met Magne een hele avond al bier drinkend zitten kletsen. Toen beloofd om volgend jaar (nu dus) Heineken mee te nemen. Dat heb ik m vrijdagavond gegeven en dat viel wel in de smaak (letterlijk en figuurlijk).

De volgende te bezoeken camping ligt in het volgende dal. Maar dan moet ik eerst weer naar de hoofdweg (60). In Olden pak ik de weg naar Briksdalgletsjer. Deze ligt op ong. 22 km. en de meeste campings liggen "net over de helft". Ik schat dat er zo'n 8 campings liggen. Ook vorig jaar werd ik al geconfronteerd met veel tegemoet komende auto's en campers. Niet verrassend natuurlijk. De meeste mensen komen nu uit het dal (komen van de campings) en rijden niet het dal in. En omdat de weg soms niet breder is dan een breed uitgevallen fietspad moet ik nogal eens in de remmen. Maar ongeschonden bereik ik camping Oldevatn ... "de camping bij het bruggetje" (zie verslag vorig jaar)

 

En opnieuw krijg ik geen prettig gevoel bij de eigenaresse. Ze oogt heel vriendelijk maar daarmee is ook alles gezegd. Als ik na mn ronde de receptie weer binnen kom loopt ze zelf al met een bak koffie. Haar zoon die er nu voor het eerst bij zit ziet dat en haalt voor zichzelf ook koffie. Ja .... en ? Zal ik ook maar even naar de camper lopen om koffie te zetten en op te halen ... sjonge jonge ...

 

Ook het gesprek loopt weer zeer stroef, maar als ik aan het eind van het gesprek aanstalten maak om te vertrekken vraagt de zoon ineens wat een link kost ... huh ? er wordt wat onverstaanbaar Noors tussen moeder en zoon uitgewisseld en ze zijn accoord. Nou breekt mn klomp ... (oh nee, dat was vorig jaar).

Vantevoren had ik me al voorgenomen om hier nog een extra camping op te nemen. Iets verder ligt namelijk Gryta Camping en deze camping was in 1996 camping van het jaar en ik hoor er hele goede geluiden over. De camping ligt inderdaad magnifiek:

Moet je je voorstellen hoe dit er bij een blauwe lucht uit ziet. De gletsjer op de achtergrond is overigens niet de Briksdalgletsjer maar een andere uitloper van de Jostedalsbreen. Maar die laag hangende bewolking heeft ook wel wat. Overigens zie je nu bijna overal watervallen. Vorige week stond ik tussen de middag ergens te eten en hoorde water stromen. Bleek dat ik bijna onder een waterval stond ha ha.

Bij aankomst word ik vriendelijk te woord gestaan door Linda. Ze is accoord met vermelding en lijkt serieus geinteresseerd om direct te gaan adverteren. Maar ze moet overleggen met haar ouders en die zijn een paar dagen weg. Ze geeft aan er zsm op terug te komen. Dit gesprek is al dag en nacht verschil met het vorige ..

Overigens is het nu al weer een tijdje droog. Toen ik het dal in reed regende het nog. Maar als ik bijna weer op de hoofdweg ben zie ik het in de verte al weer regenen. Sjonge ... het weer kan zelfs binnen een dal al verschillen.

 

Weer eenmaal op de "60" gaat de rit van richting Byrkjelo. Pas wel op tussen Innvik en Utvik want op sommige stukken is het behoorlijk smal en kun je elkaar niet passeren. Bovendien wordt er flink doorgereden. Opvallend is wel dat ik nogal eens klem kom te zitten omdat een Nederlandse auto niet stopt. De Noren hebben daar natuurlijk ook meer ervaring in maar hebben ook het geduld om soms best wel lang te wachten op een uitwijkplaats. Petje af.

 

In Byrkjelo gooi ik de tank weer eens even vol en bekijk ik nog de gelijknamige camping. Ik neem m echter niet op omdat ik dan volgend jaar met mn route kom te zitten. Want de kans is groot dat ik volgend jaar nog een aantal camping rond Florø moet opnemen (PlusCampcampings) en dan rijd ik "langs de bovenkant richting Førde.

Overigens regent het nog steeds. Niet echt hard, maar je wordt er wel nat van. Via Skei bereik ik het Jølstravatn (meer) en besluit ik nu toch eindelijk maar s te gaan eten (het is al 14.00 uur). Ik vind een mooi plekje aan het water maar een nadeel is dat het hier zo druk is. Maar goed, ik sta dan ook naast de E39. Dit is op de E6 na, de drukste weg van Noorwegen. De weg verbindt de grote steden langs de kust met elkaar. De weg loopt van Trondheim langs Kristiansund, door Mølde, Ǻlesund, Førde, Bergen en Stavanger en eindigt helemaal in het zuiden in Kristiansand. Het is een beetje moeilijk schatten, maar ik denk dat deze weg al toch gauw zo'n 1000km. lang is.

 

Op 15.30 uur kom ik aan op PlusCamp camping Jølstraholmen en opnieuw zit het me hier niet mee. Vorig jaar was de eigenaar op vakantie (maar werd ik nog te woord gestaan door een zeer vriendelijke (en knappe) manager. Nu ligt de eigenaar in het ziekenhuis en is ook de manager niet aanwezig. Het meisje aan de receptie begint te lachen, je treft het niet zegt ze. Oh .. die herinnert me dus nog.

 

Ze geeft aan dat ik maar een plekje moet zoeken en dat ze mijn vragen zal beantwoorden. De camping is behoorlijk opgeknapt maar nog steeds blijf ik het heel vreemd vinden dat een toiletgebouw in een parkeergarage is. De camping ligt namelijk achter een tankstation. Over het toiletgebouw heen is een supermarkt gebouwd en onder de supermarkt is een soort loze ruimte die door personeel gebruikt wordt om de auto te parkeren.

Omdat de camping te koop staat laat de eigenaar dit nog maar even zo, maar eigenlijk is het een vreemde situatie.

Maar goed, ik blijf hier wel overnachten want vanaf hier ga ik verder zuidwaarts richting het Sognefjord en dan moet ik nog een flink stuk door de bergen en daar heb ik nu geen zin meer in.

 

Wireless internet is er wel, maar zo kostbaar dat ik besluit om maar even een dagje zonder te doen. En dus kan ik onder het genot van een bakkie senseo lekker naar de Tour de France kijken (want ik heb wel stroom en tv ontvangst). En omdat ik nu wat meer tijd heb ga ik vandaag ook maar even pannenkoeken bakken.

Na CSI maak ik een start met mn verslag alleen ik word "opgehouden" door een "schuifding" in de camper. Tja .. hoe zal ik dat nou uitleggen.... voor in de camper heb ik aantal rolwandjes. Aan beide zijkanten boven de stoelen. Links heb ik allemaal boeken en cd's en rechts nog wat boodschappen. En dan wil het wel s gebeuren dat "er wat tussen komt" waardoor het rolwandje niet meer open wil.

 

De keren dat dat gebeurde kon ik er altijd nog wel met de hand achterkomen maar nu helaas niet. En wat ik ook probeerde .. niet meer open. Tja, en dan moet dat eerst klaar he ! Dus links al mn boeken en cd's eruit halen om te kijken hoe dat er van de binnenkant uitziet. En omdat het aan de binnenzijde vast zit met een soort van isolatietape, gekozen voor een rigoreuze oplossing, namelijk met een scherp mesje tussen de elementen door de tape doorsnijden. Uiteraard eerst wel even gekeken of ik wel sterk tape bij me had. En ... hij kan weer open en je ziet er niets van. Voordeel van dit gemartel: ik hoefde de kachel niet aan. Want het koelde gisteravond ineens behoorlijk af (de camping ligt op 600 meter hoogte en bij regen zakt de bewolking tussen de bergen..)

 

Dinsdag 10 juli 2007.

 

Uiteraard moet ik eerst mn verslag nog afmaken maar als het al half 10 is besluit ik te stoppen en er vandoor te gaan. Bij de SPAR die voor bij de camping gelegen is doe ik nog even wat boodschappen en trek daarna de bergen in. Via de "13" rijd ik richting Dragsvik. Totaal ca. 100 km. Ik verwacht dat dit ritje me wel zo'n 2 uurtjes zal bezighouden.

Als ik bij Førde uit het dal rijd regent het behoorlijk maar plotseling is het droog. In het begin is de weg zeer slecht maar net zoals de breedte van de weg wisselt het wegdek ook steeds.

En waar je ook kijkt overal zie je watervallen zoals deze in de buurt van het plaatsje Vallestad:

En moet je in Frankrijk of Spanje zoeken naar een geschikte plaats om te kunnen raften, hier kolkt het overal langs de wegen en dorpjes. De berichten die ik vorige week hoorde over overstromingen in de omgeving van Oslo verbaasden me niks.

Tegen de middag bereik ik Dragsvik. Bij Dragsvik is het eigenlijk "een kruispunt" van veerdiensten. Je kunt oversteken naar Hella of het Sognefjord oversteken richting Vangsnes. Maar je kunt ook vanuit Balestrand (iets onder Dragsvik) oversteken naar Hella en Vangsnes. Je ziet dus altijd wel een veerboot varen. Vorig jaar ben ik het Sognefjord overgestoken want aan de overkant heb ik nog 1 camping liggen die ik moet bezoeken. Maar dit jaar wil ik eigenlijk een andere route rijden, namelijk langs het Sognefjord richting Gaupne. Dat scheelt me namelijk 2 dure overtochten want met name de overtocht bij Kaupanger is vrij hoog omdat daar de tol voor de tunnels meegerekend wordt in de kaartjes voor de overtocht. "Ontsnappen" is niet mogelijk want je rolt daar de tunnel uit, de boot op en de tunnels weer in.

 

Na enige discussie met mezelf kies ik voor de overtocht naar Hella. De auto's rijden net de boot op en dus kan ik zo aansluiten. Ik koop nog vlug een kaartje en kan nog mee. Omdat het een korte overtocht is blijf ik dit keer in de auto. Normaal ga ik altijd even het dek op maar het weer is ook niet echt "je van het". Het regent niet meer, maar het is niet echt warm, zeker niet op het water.

 

Aangekomen bij de overkant rijden we van de boot maar de auto voor mij .. tja ik weet eigenlijk niet wat ze (tuurlijk een ze ha ha ...) aan het doen was. Maar plotseling rolt ze achteruit en bam ... tegen mn voorbumper. Als ik uit stap om te kijken of ik de bumper beschadigd heb zie ik dat ze ook nog een trekhaak heeft. Lekker ... Maar voordat ik het goed kan bekijken is mevrouw er al vandoor. Shit ... ik de camper in en erachter aan. Ze heeft het toch wel gemerkt ? Gelukkig staat ze een eindje verder te wachten en samen met haar kijk ik of er iets beschadigd is. Dat blijkt wel mee te vallen (alleen een kunststof stangetje zit los) en ik laat het erbij. Ik was wel blij dat ze stopte trouwens want om nou met de camper in de achtervolging te gaan ha ha.

 

De weg is nu overgegaan in de "55" een van de Nationale Turistvegen. De weg is niet al te breed maar daar ben ik inmiddels aan gewend.

In Leikanger stop ik bij een tankstation want het is hier redelijk goedkoop. Er staan een aantal pompen en een vrouw voor mij is ook al aan het twijfelen. Ik twijfel eigenlijk niet. Ik sta bij een pomp waar ze Benzin, Euro en Diesel-slangen in hebben hangen. Als ik tank valt het me wel op dat de prijs anders is als op het bord stond aangegeven.

Meestal betaal je voor de diesel ca. NOK 10,75 maar nu is het hier NOK 9,95. Maar op het display staat NOK 7,62....?

 

Als ik binnen ben vraag ik hoe dat zit maar de jongen kijkt me wat schuchter aan en geeft geen antwoord. Even later komt de baas erbij. Blijkt dat ik rode diesel getankt heb... vandaar dat het zo goedkoop was. Eh ... dit is me nog nooit eerder overkomen. Kan dit kwaad ? niet dus .. alleen oppassen als je gecontroleerd wordt. Ik geef aan dat ik er nog bijna 60 liter gewone diesel in had zitten en er nu 43 liter rode diesel bijgetankt heb. Hij geeft aan dat je het ook aan de leidingen kunt zien ? Nou ja, het kan motorisch in ieder geval geen kwaad.

 

Deze laatste info heb ik gekregen van een Nederlander die op een parkeerterrein een eindje verder achter mij stond. Daar heb ik ook even gegeten. Inmiddels komt af en toe het zonnetje er door, het moet toch niet gekker worden:

De rit gaat verder richting Sogndal. Daar wil ik nog een "nieuwe" camping bezoeken waar ik onderweg een keer over getipt ben. Op Kjørnes Camping word ik heel hartelijk ontvangen door de eigenaresse en ik ben gelijk verkocht (zo'n mooie camping ...........)

Haar man komt er ook bij en ze zijn heel geinteresseerd. Het klikt en meestal voer en leid ik het gesprek maar in dit geval vragen ze me de oren van het hoofd. Uiteindelijk weet ik de draad weer op te pakken, loop de camping over (echt mooi !) en vul de formulieren in. Intussen hebben ze al overlegd dat ze graag een kleurenadvertentie willen zetten. Super ! Maar doordat er steeds nieuwe gasten binnen komen duurt het gesprek bijna de hele middag.

 

Maar omdat ze hier alleen wireless bij de receptie hebben besluit ik door te rijden. De volgende camping ligt in Gaupne en dat is nog ca. 30 km. rijden.

Even diep ademhalen want ik ben al behoorlijk moe. Maar de weg is goed begaanbaar en binnen een half uur rol ik Plus Camp camping Sandvik op in Gaupne. De eigenaar is niet aanwezig en het meisje bij de receptioniste geeft aan dat ze geen wireless hebben. Shit !

Ze geeft aan dat haar vader zo komt en dat ik maar een plekje moet zoeken. En dus zet ik de camper op het eerste veldje achter de receptie neer. Misschien kan ik "wel een kabeltje uitgooien".

 

Als ik de camper heb staan ga ik eerst even relaxen met een bakkie leut. Het weer is nog steeds prima overigens. Even later zie ik eigenaar Hans (al weer ..) arriveren en besluit toch maar direct naar m toe te gaan. Ik hijs mezelf uit de stoel en trek het t-shirt van PlusCamp aan wat ik vorige week vrijdag gekregen heb. Als ik bij de receptie kom ziet Hans me lachend aankomen en wil natuurlijk weten hoe ik aan dat shirt kom.

En dus vertel ik hem over het gesprek wat ik op Sande Camping heb gehad. We nemen het formulier door en ook hij verlengt de link. Hans zit ook in het bestuur van de PlusCampgroep dus ik praat nog even met hem over de mogelijke advertentie die ze gaan zetten.

 

De ADSL kabel richting receptie is geen probleem. Ik sluit de kabel samen met hem aan in de receptie en mik de rest van de kabel over de bosjes die tussen de receptie en de camper liggen. Terug op het veld word ik nieuwsgierig gade geslagen door Nederlanders in een Duitse camper (het valt me op dat er heel veel Nederlanders een Duitse camper gehuurd hebben) die zich afvragen wat ik toch aan het doen ben.

Ik sluit de kabel in de camper aan en het werkt. Super !!

 

Nog even een bakkie en dan eerst even eten want het is inmiddels al weer 19.00 uur. Wat gaat de tijd toch snel !

Ik wil eigenlijk mn mailtjes en boekingen allemaal wel direct verwerken maar merk dat ik daar niet echt puf meer voor heb. Onder het eten kijk ik naar de Tour en daarna naar CSI. Daarna toch maar even achter de laptop. Ik heb 3 aardige boekingen voor het hoogseizoen maar helaas ... 2 boekingen kan ik al niet meer plaatsen doordat er geen beschikbaarheid was. Shit .. dat scheelt me EUR 200 provisie ...

 

Als ik nou gisteren wel die dure internetverbinding op de camping had genomen ... had ik dan ??

Tegen half 11 is het ineens gebeurd met de verbinding. Als ik ga kijken zie ik dat de receptie gesloten is en dat de kabel buiten aan een haakje hangt. Schijnbaar kon de deur niet goed dicht ha ha.

 

Woensdag 11 juli 2007.

 

Gisteravond is het begonnen te regenen en nu regent het nog steeds. Koud is het niet maar fijn is anders. Ik leeg mn toiletcassette en ga me daarna even douchen. Op deze camping staan altijd opvallend veel tentjes. Ik heb het idee dat het komt omdat er veel wandelaars hier naar toe komen voor een bezoek aan de Nigardsbreen. Bij de tenten zie ik tenminste allemaal wandelschoenen staan. Even verder is een jong meisje haar tentje aan het oppakken in de regen. Zij is op de fiets ... pfffff, als ik eraan terug denk dat ik tot een paar jaar geleden ook altijd nog met de tent weg ging en nu heel luxe in de camper zit, realiseer ik me dat ik het toch eigenlijk wel goed heb.

 

En ook als het regent kun je gewoon in een camper wat doen. In mijn geval maakt het vandaag eigenlijk niet uit of het regent of mooi weer is want ik heb behoorlijk wat boekingen en mailtjes. Bovendien wil ik mn verslag van de afgelopen dagen bijwerken. Dit laatste kost me al een groot gedeelte van de ochtend. Tussen de middag even brood eten en daarna verder met mn mailtjes.

 

In de loop van de middag loopt de camping weer helemaal vol. Er komen 2 mensen het veldje oplopen. Nederlanders, dat kun je direct zien. Van het type goedkope namaakauto met daarachter een Eriba caravan. Nou .. bijna goed. De auto klopte, de caravan totaal niet. Want in de stromende regen wordt een flinke tent opgezet. Ze zijn er wel even mee zoet. Wel grappig eigenlijk. Deze mensen zijn al aardig op leeftijd en dan toch gewoon nog kamperen.

 

Aan het eind van de middag is het veldje helemaal vol. Wel altijd bijzonder dat de Nederlanders bij elkaar kruipen. De Noren doen trouwens precies hetzelfde. Voor mij staan 2 Ned. caravans, iets verder nog een Ned. tent, daar tegenover een Duitse camper met Nederlanders erin (incognito) en daarnaast 2 Noorse caravans. Een eindje verder is een veldje met bijna alleen maar Noren.

 

Na het eten en de afwas ga ik nog even naar de samenvatting van de Tour kijken en vervolgens ga ik met het voorstel aan de slag voor de 2 groepen campings in Noorwegen. Dit moet natuurlijk wel goed, dus het kost me bijna 2 uurtjes. Intussen zijn er nog 2 motorrijders het veldje opgekomen die hun tentje er nog bij tussen proppen. Zo kan ik er morgen in ieder geval niet uit. Maar goed, ik vertrek niet zo vroeg en motorrijders zijn meestal wel op tijd vertrokken.

 

Later op de avond bel ik nog (via internet) met een camping die ik morgenmiddag wil bezoeken. Daar was de vorige keer niemand aanwezig. Met een gelukje kwam ik toen de eigenaar op het spoor want die werkt overdag en komt pas later op de avond. Ik vraag hem of hij na z'n werk naar de camping kan komen en dat is geen probleem. Dat is dus een van de redenen dat ik morgen ook wat later vertrek. Ik hoef namelijk "alleen maar" over 1 bergtop heen. De route van de "55" is zeer fraai met zicht op Jotunheimen. Maar ...gisteren mijn buurman gesproken die vanaf Lom kwam en die heeft hele stukken door de wolken gereden. Dat is geen pretje om te rijden maar bovenal ... je ziet geen fl .. eh niks.

Maar het lijkt zaterdag pas beter te worden en ik moet nu toch echt weer door.

 

Donderdag 12 juli 2007.

 

Ik heb vanochtend nog even gekeken hoe lang het rijden is, ca. 150 km. Onderweg nog 1 camping bezoeken, dus ik denk dat me dat ongeveer 4 uurtjes kost. Ik vertrek dus aan het eind van de ochtend en ga eerst nog even achter de laptop zitten. En ja .. het regent nog steeds. Volgens mij is het vannacht geen moment droog geweest. Ik hoop trouwens wel dat ik hier straks weg kan komen want de grond is behoorlijk nat ....

 

Even na 10.00 uur word ik onrustig, ruim alles op, haal de kabels binnen, trek mn "nette" kloffie aan, neem afscheid van de dochter van de eigenaar (want die is niet aanwezig ..) en ga op pad. Ondanks dat het veld zeiknat is, reed ik in 1x van de plek. Zal wel komen omdat ik voor vertrek in Nederland gripplaten gekocht heb.

Het 1e stuk richting Luster is een genot om langs te rijden, wat dacht je van deze waterval die op het dorpje lijkt neer te vallen:

Of deze.. zou ik de ruitenwissers harder moeten zetten ? :

Nou ... het scheelt niet veel. Deze waterval is 80 meter hoog en valt tegenover camping Vassbakken met veel geweld naar beneden. Deze camping heb ik vorig jaar opgenomen maar de eigenaresse was vorig jaar niet echt enthousiast. Als ik binnen kom herkent ze me en ik haar. Ik vraag of ze tijd heeft en of het goed is dat ik eerst even mn ronde doe. Als ik terug kom, is ze echter verdwenen en komt er een jonge dame op me af, naar later blijkt haar dochter. Nog steeds verwacht ik dat we snel door het formulier heen lopen, maar ze vraagt me de oren van mn kop. Even later krijg ik zelfs koffie en als we over links/advertenties aan het praten zijn roept ze haar broer erbij. En voor ik het goed en wel besef loop ik met een kleurenadvertentie de camping af.

 

Als ik weer aan het rijden ben moet ik ook wel lachen. Dit had ik echt niet verwacht.

Zo'n beetje in het dorpje Opptun gaat het dan echt flink de lucht in en dat blijft zo doorgaan tot je op 1.400 meter zit. En weer heb ik pech. Vorig jaar toen ik hier langs kwam was het ook al zo bewolkt en ook nu rijd ik weer in de wolken (zostraks was ik ook al in de wolken ha ha)

Even later rijd ik zelfs boven de wolken en kijk ik op de wolken neer (tja ... daar kun je ook allerlei gedachten bij hebben).

Toen ik Geiranger uit reed viel me al op dat er veel meer sneeuw ligt dan vorig jaar.... echt ? ja echt:

 

Ik heb de neiging om steeds te stoppen om foto's te maken:

 

Het is inmiddels al 13.30 uur en ik moet ook nog even eten, eerst maar een stukkie naar beneden ... brrrr. Halverwege de afdaling vind ik een mooie parkeerplaats en stop daar een flinke poos. Sjonge jonge ... ik ben behoorlijk moe.

 

Weer eenmaal op de weg gaat het voorspoedig richting Lom. De weg is nu veel breder, maar het blijft oppassen geblazen want het daalt nog steeds behoorlijk en je hebt gauw teveel gang. Even voorbij de afslag naar Juvvasshytta (als het mooi weer is moet je dat pad s oprijden, het is wel een tolweg en onverhard maar boven heb je het idee dat je over het dak van de wereld rijdt ..) rijd ik langs een kolkende rivier. Je kunt aan de kleur van het water wel zien hoe koud het is:

telkens als ik het water moet oversteken voel ik de kou van het water doordringen tot in de camper. Tegen 16.00 uur rol ik Lom binnen en uiteraard is het daar weer giga druk bij de paar winkels die zich rond de rotonde bevinden.

 

Ik pak nu weer de "15" richting Stryn, dat voelt wel apart ... ruim een week geleden toen ik vanuit Geiranger kwam reed ik ook de "15" op, ook richting Stryn, dat was alleen 75 km. verderop. Bij Skjåk en Bismo moet ik namelijk nog 3 campings bezoeken. Bij 1 camping heb ik al een afspraak gemaakt want de vorige keer was daar niemand aanwezig. De eigenaar zou rond 17.00 uur op de camping zijn. En inderdaad, iets na 17.00 uur komt hij met een thermoskan koffie aanlopen. We hebben een goed gesprek maar tot zaken komt het niet. Want hij wil de camping verkopen. Dus als je nog interesse hebt, laat me het weten !

 

Zo .. nu nog 1 camping even voor Bismo. Mn bedoeling is om op deze camping, camping Bismo te overnachten. De eigenaar tref ik, zoals verwacht, ook hier niet aan. Als het joch bij de receptie belt kan hij de eigenaar niet te pakken krijgen. Ik geef aan dat ik later vanavond wel terug kom en hier graag wil overnachten. Vorig jaar heb ik hier ook overnacht en weet dus ongeveer waar ik moet staan. De camping ligt namelijk in een naaldbos en op veel plekken heb je geen tv ontvangst. Uiteindelijk zet ik m vlak voor een caravan waar het gras behoorlijk hoog staat, maar als ik alles klaar heb vraag ik "vasten" iets verderop of het geen probleem is. Ze geven aan dat de eigenaar morgen komt. Oke .. dan ben ik al weer weg.

 

De eigenaar komt morgenvroeg en daarna ga ik naar Gjeilo Camping waar ik vorig jaar 4 nachten gestaan en waar de zoon van de eigenaar uiteindelijk ervoor gezorgd heeft dat de douane mijn laptop weer vrij gaf. Ik kijk er naar uit om hun weer te zien.

Als ik even later naar de samenvatting van de Tour zit te kijken knapt het weer ineens op:

Als de schotel richting deze berg had gewezen weet je zeker dat je geen ontvangst heb:

Heel gek. Als ik rechts uit het raam kijk is de lucht blauw, kijk ik richting de bergen dan regent het ... en dan krijg je dit:

De rest van de avond is het overigens droog. Het lijkt wat op te knappen...

 

Vrijdag 13 juli 2007.

 

Al op tijd ben ik wakker ... en .... het regent niet. Da's een goed begin. Als ik even later de afwas gedaan heb begint zelfs het zonnetje te schijnen. Nou ja zeg... Zo nu maar wachten tot de eigenaar er is. Het guppie aan de receptie heeft namelijk niet gevraagd hoe laat hij hier zal zijn. Ik ben er net al even heen gelopen maar even bellen ho maar.

 

Om 10.30 uur vind ik het wel genoeg. Ik ruim alles op, loos en tank nog even water en rijd dan richting receptie. Misschien dat ik zo wat meer druk kan zetten. En inderdaad, als ik bij de receptie ben heeft het joch al gebeld en na 10 minuten is de eigenaar op de camping.

Mn ronde heb ik al gedaan, dus formulier invullen, nog even discussieren over het groeiende aantal seizoensplaatsen en dan op naar Gjeilo Camping, ca 10km. richting Lom.

 

Op de camping is niemand aanwezig (wel gasten, maar de eigenaar niet) en als ik richting de boerderij rijd komt ze me al tegemoet lopen. Ze begint te lachen als ze me weer ziet "zo ben je er weer". Tegenover de boerderij hebben zoon Sverre en Tanya vorig jaar een nieuw huis gebouwd en ik word door hun naar binnen geroepen en direct aan de koffie gezet. Uiteraard gaat het gesprek nog even over mn laptop.

 

Op de camping is geen internet maar achter hun huis is een groot weiland en voor hun is het geen probleem als ik daar de camper neer zet. Via een kabel heb ik internet en uiteraard ook stroom. Helaas geen tv en dat heb ik op de camping weer wel. Vanaf de camping heeft de schotel namelijk net bereik over een beste puist voor me (berg). Nu sta ik wat dichter bij de berg en komt ie er niet over heen.

Nou ja .. maar s even kijken wat ik doe. Zo sta ik er in ieder geval nu bij:

En zoals Johan C. altijd zegt: elk voordeel hep z'n nadeel. Want ik sta natuurlijk lekker rustig en heb stroom en internet, maar dus geen tv en als ik nodig naar de wc moet heb ik ook een probleem. Misschien dat ik dan onderweg een gat kan graven ha ha.

 

Vanmiddag nog even met Sverre om tafel gezeten om de gegevens van de camping door te lopen. Hij is dan wel geen eigenaar (z'n moeder is eigenaar) maar weet natuurlijk wel alles van de camping. Hij heeft trouwens onlangs nog een leuk bmwtje gekocht (cabrio van 1990) .. wauw !

De rest van de middag/avond ben ik bezig om mn mailtjes te beantwoorden en gelukkig heb ik nog weer een aantal boekingen. Het loopt mooi door zo.

En net heb ik even via www.uitzendinggemist.nl gekeken naar de samenvatting van de Touretappe van vandaag. Toch wel weer handig.

 

Zaterdag 14 juli 2007.

 

Eerst even knippen, scheren en douchen en daarna aan het werk. Vandaag wil ik eigenlijk de hele dag met mn nieuwe site aan de slag. Ik ben nu foto's van de accommodaties aan het plaatsen. Nu alleen de links nog en dan kan ik een groot aantal accommodaties/parken online plaatsen.

's morgens is het nog wel aardig weer en als ik weer een park gedaan heb ga ik steeds even naar buiten om te genieten van het zonnetje. Maar rond de middag is het gedaan met het zonnetje. Het wordt wat bewolkter en volgens internet gaat het later vanmiddag regenen.

 

Ook vandaag heb ik weer een aantal boekingen. Het gaat mooi. Maar aan de andere kant "slokt" de laptop ook aardig wat tijd op. Vorig jaar was mn laptop kaputski en had ik meer tijd om andere dingen te doen. Heel af en toe las ik toen mn mail bij campings of bij bibliotheken. De zakelijke mailtjes kon ik toen dus amper beantwoorden.

Bovendien is het aantal mailtjes wat ik nu op een dag ontvang behoorlijk gegroeid. En dat is ook te merken aan het weer. Vandaag is het redelijk rustig maar tegen de avond wordt het steeds drukker. En uiteindelijk heb ik vanavond laat (ca. 22.30 uur) nog weer een aantal boekingen.

 

Net als ik met eten koken ben begonnen komt Sverre voor een bakkie. We zouden nog even samen naar mijn sites kijken en ik had hem een Nederlands bakkie leut beloofd. En omdat de Noren op andere tijden eten ('s middags om 15.00 uur warm en 's avonds later nog brood) had hij er geen rekening mee gehouden dat ik rond 18.00 / 19.00 uur zou gaan eten.

 

Bij hun huis hebben ze ook nog een leuke woning die ik op mn site ga zetten. Gisteren heb ik daar al foto's van genomen en ik laat Sverre zien hoe mn nieuwe site werkt.

Na het eten nog even weer "aan de mail" (sorry .. verder niet zo veel nieuws) en later op de avond nog even online naar de samenvatting van de Tour kijken. Morgen ga ik verder. Hoofdzakelijk vanwege het weer. Want ze voorspellen voor maandag een redelijke dag en maandag wil ik over de "51" (een van de mooiste wegen van Noorwegen - vind ik) richting Fagernes rijden.

Inmiddels is het trouwens weer flink gaan regenen en koelt het behoorlijk af ... vanavond maar even een deken erover.

 

Zondag 15 juli 2007.

 

Ook nu weer op tijd eruit (wekker op 8.00 uur) want ik wil nog wat doen voordat ik hier vertrek. Ik wil nog even een backup maken van de inhoud op mn laptop, nog even naar mn mailtjes kijken (en weer een boeking) en nog even afwassen. In de loop van de ochtend komen er zoveel mailtjes binnen dat ik zeker weet dat ik ze niet meer kan beantwoorden. En dus klap ik mn laptop dicht en ga opruimen.

Ik haal de kabels binnen, draai de poten omhoog en rijd de camper van de blokjes. Ik neem afscheid van Sverre en Tanya en krijg de boodschap mee dat ik zeker volgend jaar terug moet komen...

 

Met enige spijt rijd ik richting Lom. Ook op zondag is het gewoon weer heel druk. En bij Nordal Touristsenter, de grote camping midden in Lom, is het nog drukker. Bij de receptie moet ik dan ook enige tijd wachten maar de receptioniste is allervriendelijkst en belt de manager. Die komt met een half uur richting de receptie. Dat geeft me mooi de tijd om even rustig over de camping te lopen.

 

Terug bij de receptie heb ik een gesprek met de manager. Ook deze camping is vorig jaar toegetreden tot PlusCamp en ik vertel hem over mn gesprek wat ik bij Sande Camping gehad heb. Hij lijkt tevreden met de wetenschap dat adverteren straks centraal loopt en als ik aangeef dat de andere PlusCamp campings wel allemaal individueel een link hebben, "is ie zo om". Deze camping was overigens vorig jaar camping van het jaar in Noorwegen.

 

De rit gaat verder richting Vågåmo. Mn bedoeling was om onderweg even te eten maar ik besluit toch nog maar even door te rijden. Op de camping in Vågåmo is geen afzonderlijke receptie. Deze is ondergebracht in het Shell station voor de camping en de eigenaar was vorig jaar ook niet aanwezig.

Bij aankomst blijkt dat ook nu het geval, sterker nog .. hij komt vanavond pas. Mn bedoeling was vandaag nog 2 campings te bezoeken en om op de laatste te overnachten. Wachten komt dus niet uit. Ik informeer of de eigenaar misschien morgenvroeg wel aanwezig is want ik kom hier morgenvroeg weer langs om de "51" te bereiken. Ja dus en dus maak ik voor morgenvroeg (9.00 uur ... pfff) een afspraak.

Op het parkeerterrein bij het Shellstation ga ik dan toch maar even eten.

 

Even buiten Vågåmo kies ik dan toch maar weer voor de short cut richting Sel. Dat is met de camper echt net te doen maar boven op de berg kom ik zelfs caravans (Noren) tegen. Het stijgingspercentage is namelijk 17% en grotendeels onverhard. Een kwestie van doorrijden want als ik stil kom te staan weet ik niet of ik nog wel weer van de plek kom. En dat is soms lastig want de weg is niet breed genoeg om elkaar te passeren en als ik een auto tegen kom is het een kwestie van een beetje "doordrukken". Meestal gaan de auto's dan wel aan de kant ha ha.

 

Gelukkig kom ik de auto's met caravan later tegen en daar is de weg goed verhard. Ze zijn trouwens bezig om dit kleine steile stuk ook te gaan verharden.

Waarom ik hier binnendoor ga ? Omdat ik anders via Otta moet omrijden en deze short cut scheelt me zo'n 75 km (heen en terug). En dat is de moeite lijkt me.

De 3e camping van vandaag ligt dus weer aan de E6. Camping Dovreskogen is een kleine camping. De camping overlopen is in een paar minuten gedaan en de eigenaresse is supervriendelijk. Adverteren is voor deze camping gewoon niet mogelijk en even later zit ik weer op de E6 richting Dombas. Wel apart, terwijl ik steeds naar het zuiden rijd, rijd ik nu weer een stuk noordwaarts. De laatste camping van vandaag ligt iets boven Dovre. Camping Toftemo is best een grote camping en op de plaatsen heb je minder last van de drukte van de E6.

 

Bij aankomst is het echter enorm druk. Bij de camping is namelijk ook een hotel/restaurant/zwembad en de eigenaresse heeft nu geen tijd. Ze wordt afgeschermd door moeder overste. Ze geeft aan dat ik later maar terug moet komen. Eh ... ik informeer of ik hier kan overnachten. Ik moet maar een plekje zoeken. Internet is helaas niet op de camping aanwezig dus zoek ik een plekje waar ik in ieder geval wel ontvangst heb voor de schotel. Dan moet (...) ik maar naar de tour kijken ha ha.

Moeder overste heeft aangegeven dat ik maar na 18.00 uur moet terugkomen. Dus ...

 

Dus na een ontketende Rasmussen en het eten richting receptie/restaurant maar nee hoor. Te druk ! Maar ik kan wel internetten in het restaurant. Ze geeft aan dat ze misschien later vanavond nog wel aanschuift. En anders wil ze morgenvroeg om 10.00 uur om tafel (ze hebben er hier ook een hotel bij en de gasten moeten natuurlijk eerst ontbijten) gaan zitten. Maar om 9.00 uur heb ik al een afspraak op de camping in Vågåmo en dat is een half uur rijden van hier. Komt niet echt uit dus ....